Yapım ve Hizmet İşleri Genel Şartnamesindeki geçici hakkedişlere yönelik ihtirazi kayıt ile ilgili düzenlemelerin Danıştay tarafından iptal  edildiğine ilişkin, Kamu İhale Kurumu 16.08.2023 tarihli, 2023/Dk.D-208 ve 2023/Dk.D-210  sayılı kararları yayımlanmıştır. 


 Bilindiği üzere, Yapım İşleri Genel Şartnamesinin "Geçici hakkediş raporları" başlıklı 39 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (e) bendinde yer alan; “e) Yüklenicinin geçici hakedişlere itirazı olduğu takdirde, karşı görüşlerinin neler olduğunu ve dayandığı gerçekleri, idareye vereceği ve bir örneğini de hakediş raporuna ekleyeceği dilekçesinde açıklaması ve hakediş raporunun “idareye verilen ........tarihli dilekçemde yazılı ihtirazı kayıtla” cümlesini yazarak imzalaması gereklidir. Eğer yüklenicinin, hakediş raporunun imzalanmasından sonra tahakkuk işlemi yapılıncaya kadar, yetkililer tarafından hakediş raporunda yapılabilecek düzeltmelere bir itirazı olursa hakedişin kendisine ödendiği tarihten başlamak üzere en çok on gün içinde bu itirazını dilekçe ile idareye bildirmek zorundadır. Yüklenici itirazlarını bu şekilde bildirmediği takdirde hakedişi olduğu gibi kabul etmiş sayılır.” düzenlemesinin yürürlüğü Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 09/12/2021 tarihli ve Y.D. İtiraz No: 2021/751 sayılı kararı ile durdurulmuştu. Yani ihtirazi kayıt zorunluluğu yoktu.


 Ancak, benzer kapsamda olan Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin “Hakediş ödemeleri” başlıklı 42’nci maddesinin (a) bendinde yer alan; “Yüklenicinin geçici hakedişleri, itirazı olduğu takdirde, karşı görüşlerinin neler olduğunu ve dayandığı gerçekleri, idareye vereceği ve bir örneğini de Hakediş Raporuna ekleyeceği dilekçesinde açıklaması ve hakediş raporunun “İdareye verilen ........tarihli dilekçemde yazılı ihtirazı kayıtla" cümlesini yazarak ya da bu anlama gelecek bir itiraz şerhi ile imzalaması gereklidir. Eğer yüklenicinin, hakediş raporunun imzalanmasından sonra tahakkuk işlemi yapılıncaya kadar, yetkililer tarafından hakediş raporunda yapılabilecek düzeltmelere bir itirazı olursa hakedişin kendisine ödendiği tarihten başlamak üzere en çok on gün içinde bu itirazını dilekçe ile idareye bildirmek zorundadır. Yüklenici itirazlarını bu şekilde bildirmediği takdirde hakedişi olduğu gibi kabul etmiş sayılır.” düzenlemesinin uygulanması ise devam ediyordu.


 Yürürlüğü durdurulan Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 39 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (e) bendi ile, uygulanmasına devam edilen Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin 42’nci maddesinin (a) bendindeki  düzenlemelerin iptali talebi ile açılan davada sonucunda ise Danıştay 13. Dairesinin 06/06/2023 tarihli, E:2023/404, K:2023/2898 sayılı ve E:2023/403, K:2023/2899 sayılı kararları ile "dava konusu işlemin iptaline" karar verilmiştir.

 Danıştay’ın  aldığı iptal kararları doğrultusunda Kamu İhale Kurulu ise, aldığı 16.08.2023 tarihli, 2023/Dk.D-208 ve 2023/Dk.D-210 sayılı düzenleyici kurul kararlarıyla;

  • Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 39 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (e) bendi ile,
  • Hizmet İşleri Genel Şartnamesinin 42’nci maddesinin (a) bendindeki geçici hakkedişlere yönelik ihtirazı kayıt ile ilgili düzenlemelerin iptal edildiğine karar vermiştir.


 Sonuç olarak; bundan böyle, gerek yapım işi gerekse hizmet alımı sözleşmelerinin uygulanmasında, yükleniciler tarafından geçici hakkedişlere yönelik ihtirazı kayıt koyma zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

(Detaylı bilgi için KILIÇ HUKUK OFİSİ ile iletişime geçiniz.)

Yüklenicilerin; Yapım ve Hizmet Alımları Kapsamındaki Geçici Hakedişlere Yönelik İhtirazi Kayıt Koyma Zorunluluğu Yürürlükten Kaldırılmıştır!
25

Ağu